Lemn Ignifug

Despre tratamente de ignifugare VVR Modular
Ignifugarea așa cum literatura de specialitate o definește, este îmbunătățirea comportamentului la foc a materialelor combustibile în cazul nostru fiind vorba despre lemn.
Este de reținut că în urma acestui tratament lemnul nu devine complet ignifug și mai devreme sau mai târziu el va lua foc dacă va fi supus la flacăra, însă prin ignifugare se întârzie considerabil declanșarea arderii, propagarea cu flacăra deschisă, astfel se conferă timpul necesar pentru evacuarea spațiului, stingere, anunțare autorități competente.
În cazul nedorit de apariție a unui incendiu, o ignifugare bine făcută poate salva vieți omenești prelungind timpul ,în care o structură din lemn supusă la flacăra rezistă, sau prin simplul fapt că propagarea incendiului este mult întârziată. Din acest motiv la VVR Modular folosim doar soluții pentru ignifugare de calitate și conforme normelor în vigoare.
Ca și metode de aplicare avem aplicare de suprafață (pensulare, pulverizare) și aplicare de profunzime (impregnare).
Cea mai întâlnită metodă în cazul elementelor din lemn, deja asamblate, este pulverizarea. Vopseaua ignifugă se aplică prin pulverizare, în două straturi, la un interval de 24 de ore.
De asemenea vopselele ignifuge folosite de noi îndeplinesc și alte calități cum ar fi :
  • efect anti carii
  • efect anti fungi
Este foarte important ca și aceste două aspecte să fie acoperite. Lemnul să fie integral protejat pentru că atât cariile ca și dăunători ai lemnului, cât și mucegaiurile și ciupercile, sunt elemente care slăbesc structura lui, putând duce în cazuri grave la prăbușirea structurilor astfel construite. De asemenea este cunoscut faptul că este mai ușor de prevenit decât de tratat.
În cazul unei structuri lemnoase netratate și infestată cu carii de lemn ,eliminarea problemei este foarte costisitoare și din acest motiv la VVR Modular nu lăsăm nici o componentă din lemn netratată.
Mucegaiurile și ciupercile lemnului apar atunci când lemnul este în contact prelungit cu umiditatea și constituie a doua cauza de degradare a lemnului după carii și alte insecte dăunătoare.
La VVR Modular ne-am asigurat  să nu se întâmple, și de aceea folosim cele mai bune tehnici de împiedicare a apariției umidității pe termen lung.
Acești fungi induc putrezirea lemnului, care în timp va ceda. Putrezirea lemnului este un efect ireversibil motiv pentru care este foarte important să preîntâmpinăm acest lucru.
Și pentru că la VVR Modular structura este din lemn, am avut  în vedere încă din faza de proiectare aceste aspecte (siguranța la foc, anticarii, anti fungii). Ne-am asigurat că sunt preîntâmpinate, prin acțiuni de ignifugare și tratare, și protecție contra umidității ridicate.
 6 motive VVR Modular pentru care asigurăm acest tratament:
  1. prelungește durata de aprindere a lemnului (obținem timp necesar pentru alertare/intervenție/stingere )
  2. reduce considerabil viteza de propagare a unui eventual incendiu (obținem timp necesar pentru alertare/intervenție/stingere în stadiu incipient )
  3. reduce emisiile de fum (mulți oameni cad victime din cauza stării de inconștientă/intoxicări cu fum)
  4. ajută la păstrarea integrități structurii de susținere (important în evacuarea spațiului, împiedică colapsarea, blocarea căilor de acces)
  5. împiedică formarea ciupercilor la lemn (sensibilizarea și în cele din urmă compromiterea structurii de susținere-putrezirea lemnului)
  6. împiedică intrarea în lemn a insectelor dăunătoare specifice (sensibilizarea și în cele din urmă compromiterea structurii de susținere)